אוסף הלוחם היהודי

מלחמת העולם הראשונה- מידע כללי

בתערוכה זו מוצגים על קצה המזלג מאוצרות החומר ההיסטורי המצוי בארכיון צה"ל ומערכת הביטחון בנושא השתתפות לוחמים יהודים במלחמת העולם הראשונה. המסמכים מתמקדים בתפקידם של היהודים בצבאות השונים ובמלחמה, לאו דווקא כדי לייחד את תרומתם למאמצי המלחמה, אלא כדי להציגם כבני האדם, באחת המלחמות האכזריות בתולדות האנושות. יהיה זה לזכרם של הנופלים, של קורבנות המלחמה ולהוכחת אי תקפותן של תיאוריות אנטישמיות של השתמטות.
בארכיון צה"ל ומערכת הביטחון קיים אוסף "הלוחם היהודי בצבאות העולם ובמחתרות", המכיל אלפי תיקים, מסמכים, תצלומים, מיצגים, ספרים ועוד. בין היתר גם בנושא מלחמת העולם הראשונה. אני, כאחראי על האוסף מתכבד להציג תיעוד נבחר כאן, לציון מלחמת העולם, אחת האכזריות בתולדות האנושות.

לאחר המבוא, אשר יציג את רקע לפרוץ המלחמה ונתונים ואירועים עיקריים בליווי תצלומי המלחמה, יוצגו פרקים פרטניים אודות השתתפות היהודים של מדינות הסכסוך עיקריות : אוסטרו-הונגריה; גרמניה; האימפריה הרוסית; האימפריה העות'מאנית; האימפריה הבריטית; צרפת; ארצות הברית; איטליה; בולגריה.
למעלה מ – 1.3 מיליון יהודים לחמו בכל חזיתות המלחמה בשני צדי המתרס, לצד כוחות הברית ובמסגרת כוחות הציר המרכזי.

הדברים שלהלן הם בגדר "הצצה" במסמכי התקופה ובאירועי אותם ימים. הם נועדו להזמין את הציבור הרחב לבקר בארכיון צה"ל ומערכת הביטחון ולהתרשם מפיסות המידע השונות המרכיבות את קורות אותם הימים.

מלחמת העולם הראשונה – מבוא
מלחמת העולם הראשונה פרצה ב – 28 ביולי 1914 ונמשכה עד להפסקת האש ב – 11 בנובמבר 1918. המלחמה התרחשה לא רק באירופה ( הזירה העיקרית), אלא גם במזרח התיכון, בסין, איי האוקיאנוס השקט וסמוך לחופי צפון אמריקה ודרומה. הייתה זו מלחמה עולמית מודרנית ראשונה, שכללה קרבות חי"ר; מלחמת חפירות סטאטית; קרבות שריון ( לראשונה שולבו טנקים בלחימה); קרבות ים (סיירות, אוניות טורפדו, צוללות); קרבות אוויר ( צפלינים, מטוסי סיור וקרב); הפעלה מאסיבית של מערכות מודיעין, ריגול ולוחמה פסיכולוגית; שימוש בגזים, הגנה נגד גזים רעילים; מלחמת תעמולה ( סרטים, דיווחים, עיתונות מגויסת).
במלחמה אדירה זו לחמו למעלה מ- 66.5 מיליון חיילים משני צדי המתרס, במסגרת שתי בריתות מלחמתיות, זו כנגד זו: כוחות הברית , הכוללים את האימפריה הבריטית, צרפת והאימפריה הרוסית, וכוחות המרכז המבוססים על אימפריות מרכז אירופיות, גרמניה ואוסטרו- הונגריה.
הבריתות הורחבו במהלך המלחמה, עם הרחבת גזרות הלחימה. איטליה, יפן וארצות הברית הצטרפו לכוחות הברית לצד סרביה, מונטנגרו, רומניה, יוון, בלגיה, פורטוגל ועוד,בעוד האימפריה העות'מאנית ובולגריה הצטרפו אל כוחות המרכז.

פרוץ המלחמה
המאה ה – 20 החלה באווירה אופטימית . באירופה השתררה תחושה של יציבות, פציפיזם, ליברליזם, קידמה כלכלית ותעשייתית, פתיחות ופריחה של אומנויות.
כמו במלחמת העולם השנייה, גם במלחמת העולם הראשונה עמדה גרמניה במרכז הסכסוך העולמי. כוחה התעשייתי והכלכלי של גרמניה גדל בצורה מרשימה לאחר הקמת הקיסרות , עם איחוד חלקי גרמניה (לאחר מלחמת צרפת – פרוסיה, ב – 1871). ממחצית שנות ה – 90 של המאה ה – 19 הקצה ממשלו של הקייזר ווילהלם השני משאבים כלכליים משמעותיים לבניית צי המלחמה כמשקל נגד ההגמוניה של צי המלחמה הבריטי. מרוץ החימוש בין גרמניה לבריטניה התפשט על פני כל היבשת, כאשר המדינות השונות רתמו את משאביהן הכלכליים להתחמשות לקראת עימות כללי אירופי אפשרי.
מוקד התבערה החל בבלקנים בתחילת המאה. אוסטרו-הונגריה ניצלה משבר בבוסניה (1908 – 1909) וסיפחה את שטחה של בוסניה-הרצגובינה ( שהיה תחת כיבושה מאז 1878). לכך הגיבה סרביה, בתמיכה של האימפריה הרוסית כדי לזעזע את מערכת ההסכמים והאיזונים, שהיו בבלקן. כתוצאה מכך פרצה מלחמת בלקן הראשונה (1912 – 1913)בין הליגה הבלקנית לבין האימפריה העות'מאנית. "הסכם לונדון" אמור היה לייצב את המערכת הבלקנית, אך ביוני 1913 פרצה מלחמת הבלקן השנייה שגרמה להמשך אי היציבות באזור.

ההתנקשות בסרייבו כאות פתיחה למלחמת העולם הראשונה
בניגוד לדעה הרווחת, רצח יורש העצר האוסטרי, הארכי דוכס פראנץ פרדיננד לא היה הגורם לפרוץ המלחמה, אלא הניצוץ בלבד, שהבעיר את אירופה לכלל קונפליקט בלתי צפוי. יריבויות, שנאות, סכסוכי גבולות ושטח, העדר סובלנות לאומי וכדו' התעוררו. בנסיבות אלו גברה תחושת הלאומנות ועמה גברה גם מגמת מרוץ החימוש. כעת הייתה המלחמה בלתי נמנעת והאומות השונות הצטרפו אליה "למען התרבות והסדר החדש".
פראנץ פרדיננד, יורש העצר האוסטרי, נרצח בסרייבו ב – 28 ביוני 1914,יחד עם רעייתו סופי. המתנקש היה גברילו פרינציפ , צעיר סרבי מקבוצת לאומנית "מלאדה בוסניה" (בוסניה הצעירה).
הרצח גרם למאמץ דיפלומטי אינטנסיבי בין אוסטרו-הונגריה, גרמניה, רוסיה, צרפת ובריטניה בסוגיית המשבר הבלקני. ביולי 1914 הגישה אוסטרו-הונגריה אולטימאטום לסרביה, ובו עשר דרישות . הדרישות היו בלתי אפשריות. מה עוד שמאחורי הקלעים בחשה רוסיה בתמיכתה בסרביה. ברור היה שאוסטרו- הונגריה מתכננת לפתוח מלחמה. כאשר סרביה נענתה לשמונה מתוך עשר דרישות, הכריזה אוסטרו-הונגריה מלחמה על סרביה (28 יולי 1914).

כתגובה לכך הכריזה האימפריה הרוסית, בת בריתה של סרביה, על גיוס חלקי ב- 29 ביולי. גרמניה מצידה, הגישה אולטימאטום לרוסיה ואיימה לפתוח במלחמה אם לא יבוטל הגיוס בתוך 12 שעות.במקביל החלה גרמניה לגייס את צבאה (30 ביולי). למרות הסכמתה של רוסיה לדון בעניין פירוק הגיוס, הכריזה גרמניה מלחמה על רוסיה ב – 1 באוגוסט 1914.
תוכנית המלחמה הגרמנית ("תוכנית שליפן" Schlieffen ) הייתה לתקוף במערב ולנטרל את צרפת בטרם תתקוף במזרח את רוסיה. לכן עם גיוס כוחותיה הציגה גרמניה את דרישתה לממשלת צרפת להישאר נייטרלית. בנסותה למנוע את ההתנגשות , ממשלת צרפת לא גייסה את כוחותיה ואף הסיגה אותם 10 ק"מ מהגבול. גרמניה הייתה נחושה לבצע את תוכניותיה: ב-2 באוגוסט תקפה בלוקסמבורג וב – 3 באוגוסט הכריזה מלחמה על צרפת. ב – 4 באוגוסט, כאשר בלגיה סירבה לתת לצבאות גרמניה להתקדם דרכה לעבר צרפת, הכריזה גרמניה מלחמה גם על בלגיה. בריטניה הכריזה מלחמה על גרמניה ב – 4 באוגוסט 1914 עקב ההפרה הגרמנית של הניטרליות הבלגית.
אוסטרו הונגריה פלשה לסרביה ב – 12 באוגוסט 1914.
מלחמת העולם פרצה אפוא מתוך הסלמה מהירה, אשר חלה בשבועות ספורים ( סוף יולי ותחילת אוגוסט 1914). במזרח, תקפו הרוסים את הגרמנים ומנעו מהם להלחם במערב תחילה. אירופה כולה שקעה במלחמה נוראית. ההתקדמות הגרמנית המתוכננת נבלמה והפכה במהרה למלחמת חפירות.
המלחמה התלקחה גם מעבר ליבשת אירופה. באסיה ובאזור האוקיאנוס השקט,בסין, בתת היבשת ההודית, במזרח התיכון, בבלקנים, באפריקה ובמזרח הרחוק. כמו כן נוהלו גם קרבות ימיים בין ציי המלחמה של בריטניה וגרמניה.

אבידות המלחמה מובאות בטבלה במסמכי התערוכה לעיל. למעלה מ – 8.5 מיליון חיילים נפלו במלחמה, למעלה מ – 21 מיליון חיילים נפצעו וכמעט 8 מיליון הוכרזו כנעדרים.זאת, בנוסף לקורבנות רבים בקרב האוכלוסייה האזרחית, מיליוני פליטים והרס תשתיות. המלחמה המודרנית הראשונה גרמה לזעזוע תודעתי עמוק ואין ספק, כי הייתה זו אחת המלחמות הקשות ביותר, שהתרחש במאה העשרים.

הערה: הנתונים סטטיסטיים הינם אך ורק להמחשה ולאינדיקציה של היקפים. קיימים נתונים רבים בספרות ובולט השוני ביניהם.

להלן עיקרי תוצאות המלחמה
כוחות הברית ניצחו במלחמה;
שלוש אימפריות התפוררו והתפרקו - הקיסרות הגרמנית, הקיסרות האוסטרו-הונגרית והאימפריה העות'מאנית;
האימפריה הרוסית התמוטטה; הוקמו מדינות חדשות באירופה ובמזרח התיכון;
מושבות גרמניות ואזורים שונים של האימפריה העות'מאנית הועברו לכוחות אחרים;
הוקם גוף בינלאומי לשמירת הסדר העולמי – חבר הלאומים.

התצלומים (לעיל) מקורם בספר "מלחמת העולם בתמונות, תצלומים מהחזית מארכיוני כוחות הברית" . ספר נדיר זה, המצוי בארכיון צה"ל ומערכת הביטחון, הוצא לאור על ידי הארכיון הלאומי הגרמני לאחר המלחמה ולא נועד להפצה מסחרית. התצלומים משקפים את אופי המלחמה ומציגים היבטים שונים, לרבות חיילים, כלי נשק וביטוים של הרס.

  • {{slideCollection.image1.MODExhImgDesc}}
  • {{slideCollection.image2.MODExhImgDesc}}
  • {{slideCollection.image3.MODExhImgDesc}}
  • {{slideCollection.image4.MODExhImgDesc}}

סרטונים

לו -24-109186.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ללובי התערוכות