תצלומים

"ישנם בשדה הקרב אנשים שנשקם היא הצלמנייה", כתב האלוף יצחק שדה בספרו "כיצד נלכדה המצודה". ואכן, עם הקמת צה"ל הוקמה במסגרת "שירות המפות והצילומים" פלוגת צילום. בין צלמי הפלוגה שירתו צלמים אשר לימים התפרסמו כצלמים מן השורה הראשונה, ביניהם בוריס כרמי, יצחק מירלין ואחרים. הצלמים ליוו את כוחות צה"ל בקרבות מלחמת העצמאות ותיעדו באוסף תמונות את פני התקופה.

sinai_1.jpgבה בעת גויסו במסגרת עיתון "במחנה" צלמים, אשר נשלחו לצלם את היחידות השונות לצורכי כתבות ותיעוד. בוריס כרמי היה הצלם הקבוע הראשון של העיתון, אליו הצטרף אברהם ורד, שהתפרסם בתיעודן הבלעדי של פעולות הצנחנים מראשית שנות החמישים ועד מבצע "קדש". מיכה בר-עם, מיקי צרפתי, אבי שמחוני ועוד רבים וטובים אחרים המשיכו לתעד את מגוון האירועים הביטחוניים ואת הווי התקופה בצה"ל ובמערכת הביטחון. אוסף התצלומים של "במחנה" מהווה חלק ניכר מאוסף התצלומים שבארכיון צה"ל ומערכת הביטחון. אוספים נוספים שבארכיון הגיעו ממערכות העיתונים "במחנה נח"ל", "במחנה גדנ"ע", "עלי ים" וכו'.

בנוסף, רכש ארכיון צה"ל אוספים של הצלם יהודה אייזנשטרק, אשר צילם את ירושלים וסביבותיה משנת 1947 ועד ראשית שנות החמישים; של הצלם פרד צ'סניק, אשר תיעד היבטים שונים של החברה הישראלית בשנות החמישים, למשל, העפלה וקליטת עלייה, מעברות והקמת יישובים; של הצלם אריה רוסמן, אשר צילם תמונות מחזור של בוגרי קורסים שונים בצה"ל וכיו"ב.

בשנת 2010 הועבר לארכיון צה"ל אוסף התצלומים של יחידת ההסרטה בדובר צה"ל; אוסף שהעשיר את מאגר התצלומים באופן ניכר.  
האוסף מונה כ-2,700,000 תצלומים וניתן לבצע בו שאילתות על פי הפרמטרים הבאים: נושאים, אישים, מקומות, תאריכים, צלמים ועוד.
ארכיון צה"ל מאפשר שימוש בתצלומים שיש לו עליהם זכויות יוצרים תמורת תשלום (למחירון). ניתן לקבל העתקים סרוקים על-פי התעריף בארכיון.

ניתן לאתר פרטי תצלום באמצעות חיפוש בקטלוג​.