החטיבה היהודית הלוחמת (החי"ל)
בשלהי שנת 1944, הוקמה הבריגאדה היהודית (ה-חי"ל) כתוצאה ממאמצי היישוב העברי בארץ ישראל והנהגתו להקמת מסגרת צבאית יהודית מיוחדת, שתלחם תחת דגלה הלאומי במסגרת הצבא הבריטי, נגד האויב הנאצי.
לאחר מאמצים מדיניים מרובים החליט לבסוף קבינט המלחמה הבריטי להיענות לתביעת הסוכנות היהודית ולהקים את הבריגאדה היהודית בהתבסס על 3 הגדודים היהודיים של הרגימנט הארץ-ישראלי ויחידות הסיוע (ההודעה הרשמית אודות ההחלטה פורסמה ב- 20 בספטמבר 1944).
היחידות שנועדו להרכיב את הבריגאדה רוכזו באוקטובר 1944 בבורג-אל-ערב, ליד אלכסנדריה במצרים. לאחר ההתארגנות וחימוש היחידות, הפליגה הבריגאדה מאלכסנדריה לאיטליה. כאן נכנסו חיילי הבריגאדה לסדרה בת שלושה וחצי חודשים של אימונים מרוכזים. ערב פורים תש"ה
(26/2/1945) סיימה החטיבה את אימוניה והתכוננה לצאת לחזית האיטלקית נגד הנאצים.
אימוני הבריגדה בפיוג'י ,איטליה חורף 1944-5 (ארכיון צה"ל תמונה מס' לו 109063/0)
אימוני הבריגדה בפיוג'י ,איטליה חורף 1944-5 (ארכיון צה"ל תמונה מס' לו 109065/0)
עם יציאתה לחזית מנתה הבריגאדה כ-5,000 קצינים וחיילים. בנוסף ל-3 גדודי חי"ר שולבה בחטיבה יחידת תותחנים, פלוגת תובלה, יחידת הנדסה, יחידת קשר ויחידות שירותים שונות. למפקד הבריגאדה נתמנה בריגאדיר לוי בנג'מין, יהודי יליד קנדה.
תותחני הבריגדה יורים בתותח (ארכיון צה"ל תמונה מס' לו 111194/7 צלם י.לוין)
הבריגאדה על כל יחידותיה הוצבה בחזית במסגרת המחנה ה-8 של הבריטים עם האמריקאים באיטליה, דרומית לעיירה אלפו נסינה שעל הנהר סניו. השהייה של חי"ל בחזית ארכה כחודשיים ( מ-3 במרץ עד 25 באפריל 1945), מהם שלושה שבועות בקרבות ממשיים.
28 מבין קציני החי"ל וחייליה זכו בעיטורים, ואילו למפקד הבריגאדה הוענק צלב האימפריה הבריטית כאות להצטיינות החטיבה בקרבות. אולם תמורת הישגיה אלה שילמה החטיבה מחיר יקר: 44 מאנשי החטיבה נפלו בחזית או מתו מפצעיהם. (סה"כ נפלו או מתו בקרבות בשורות הצבא הבריטי למעל ה מ- 500 מתנדבים ארץ-ישראליים).
בתום הלחימה ועם כניעת הגרמנים ובני בריתם, לא תמו משימותיה של הבריגאדה. יחידותיה המשיכו במשימות של ממשל צבאי באירופה (החטיבה התקדמה לצפון איטליה, דרך אוסטריה, גרמניה להולנד ובלגיה. במסגרת זו הם הושיטו סיוע רב לניצולי השואה ותרמו להעלאתם לארץ-ישראל.
מגע ראשון בין אנשי החי"ל לבין נציגי תנועת הבריחה נוצר בדרומה של אוסטריה בסוף חודש מאי 1945. לאחר שדווח לאנשי הבריגאדה על מספרי הפליטים, על מקומות הימצאם ועל מצבם הנואש, יצאו משלחות החיילים אל ריכוזי הפליטים ברומניה, הונגריה, אוסטריה וגרמניה. זרם הפליטים גבר, אנשי הבריגאדה הקימו עבורם מחנות עולים בנקודות שונות, הכינו אותם לקראת עלייתם לארץ. רבות היו המשימות של חיילי הבריגאדה, אך משימת העלאת העולים הייתה הקדושה מביניהן. אנשי החי"ל, יחד עם חייליהן של יחידות העבריות האחרות שחנו באזור קיבלו על עצמם את המשימה להעביר את הפליטים, בשלבים, בדרך בת 1,400 ק"מ מזאלצבורג באוסטריה עד לנמל האיטלקי בארי. אל אף הקשיים והסיכונים שהיו כרוכים בהסעת פליטים ברכב צבאי דרך נקודות ביקורת של משמרות גבול ושל המשטרה הצבאית, הועברו תוך חודשיים בדרך זו כ-12,000פליטים.
עקב מגבלות מספרי ההיתרים לעלייה התנדבו מספר חיילי הבריגאדה אף להשאיל לפליטים יהודיים את זהותם ואזרחותם הארץ-ישראלית ולסייע כך בהעלאתם לארץ באופן בלתי לגלי.
חיילי בריגדה עם שארית הפליטה של יהודי אירופה (ארכיון צה"ל מס' תצלום לו 111164/0 )
חיילי בריגדה עם שארית הפליטה של יהודי אירופה (ארכיון צה"ל מס' תצלום לו 111159/0 )
חיילי בריגדה עם שארית הפליטה של יהודי אירופה (ארכיון צה"ל מס' תצלום לו 111156/0 )
חיילי בריגדה עם שארית הפליטה של יהודי אירופה (ארכיון צה"ל מס' תצלום לו 111160/0 )
לצד המשימות להצלת שארית הפליטה והעלאתם לארץ, עסקו מספר מאנשי הבריגאדה בפעולות הנקם בנאצים. היו אלה פעולות חשאיות, ללא היתר המפקדים, כתוצאה ישירה מהרושם הכבד והזעזוע מגודל הזוועות שגרמו הנאצים באירופה והשמדתו של העם היהודי.
לצד כל אלה החיים במסגרת היחידות העבריות בצבא הבריטי כללו גם חיי תרבות. הלהקה העברית "מעין זה" הופיעו במקומות בהם החיילים התאמנו ונלחמו, אך גם בבית החולים הצבאי שבו היו מאושפזים חיילים ארץ-ישראליים.
הלהקה הצבאית - חנה מירון ויוסי ידין עם חיילי הבריגדה היהודית (ארכיון צה"ל תצלום מס' לו 108990/3)
הלהקה הצבאית - חנה מירון ויוסי ידין עם חיילי הבריגדה היהודית (ארכיון צה"ל תצלום מס' לו 108990/4)
אנשי הבריגאדה גם קיבלו שירותי הדת, קיבלו עיתונים בשפה שעברית וכן גם ערכו טיולים בארצות הצבתם.
רבנים צבאיים 1945 (ארכיון צה"ל תמונה מס' לו 108984/0)
הבריגאדה היהודית פורקה רשמית בקיץ 1946. הניסיון הצבאי, כולל הקרבי שרכשו החיילים והמפקדים שלחמו בבריגאדה תרם רבות להקמת צה"ל ובקרבות של מלחמת העצמאות. בוגרי החי"ל היוו חלק מרכזי של צה"ל בעת הקמתו.
רשם: מיכאל לקס
ליקטה וערכה: אילנית יהודה
תאריך פרסום: 21/09/2014